Szamizdat Arvisura

alternatív és szamizdat arvisura-magyarázatok - ellenkánon, szemben a trenddel

egy ízléstelen fotót törölt innen az öncenzúrám.

 

A boldog pár: Orbán és Putyin. Előbbi a menyasszony, utóbbi ölébe veszi az előbbit. Ismeritek a képek, terjed a neten. Jól egymásra találtak az Arvisurában. No de akkor ez egy szamizdat-fotó lett volna? Vagy lenne? Engedélyezve nem volt az öncenzúrámnál...

A szamizdatok kora lejárt, mondhatnánk. Hát igenis, meg nemis. Igen, mert hivatalosan cenzúra nincsen, semmilyen kiadvány megjelentetése elé nem állíthatók politikai akadályok. Viszont továbbra is vannak olyan témák, amelyek ilyen vagy amolyan vonatkozásban tabunak számítanak és az ezeket érintő könyveket megjelentetni nem problémamentes. Ha a szamizdat fogalmát kicsit kitágítjuk, és értjük alatta azokat a kiadványokat is, amelyek a hivatalos álláspontokkal, a trenddel, a mainstreammel, a kánonnal szemben jelennek meg, ráadásul a szerzők saját szakállára (pénzéből, felelősségére), akkor valamelyest ugyan billegősen, de mégis beszélhetünk egy újfajta szamizdatirodalom létezéséről.

A lényeges különbség az, hogy míg a kívülálló politikai tiltás idején az illegális szamizdatok magas tartalmi nívóval rendelkező kiadványok voltak (mondjuk a gyönge nyomdai színvonal ellenére is), addig a manapság napvilágot látó ellen-kiadványok inkább hitványságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Igen érdekes megfigyelni például, ami az Arvisura háza táján mobilmarketing kampányok idején történik. Az eredeti történet sem piskóta, de az ellen-Arvisura irodalom talán már igazi mákosguba. Mer lehet ugyan a Paál Zoltán féle eredeti arvisurákat lebecsülni, ám annyi bizonyos, hogy egy gondosan felépített rendszerről van szó, amelyet tárgyi ismerettől, világnézettől, magyarságtudattól függően ki-ki gondolhat történelmi tudományos műnek, alternatív népmítosznak vagy akár szépirodalomnak is. Ezzel szemben az ellen-Arvisura pillangószív irodalom derékig merítkezik az összeesküvés-elméletekben egyfelől, másfelől a görcsös mást mutatok fel elhatározásával születik.

Ez például annak bizonyítéke, hogy nem minden fajta szarka fajta mobilbarát.

 

nem mobilébarát arvisura szamizdat