Az öntött márvány kád és az akrilkád közötti különbségek

Az alábbiakban azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mik az öntött márvány kádak és az akril kádak közötti különbségek és mi alapján dönthetünk vásárláskor.

zuhanykabin-kad.jpg

A fürdőszobák egyik alapkellékének tekinthetők a kádak, melyek nem csak praktikusak, de relaxáló funkciókkal is bírnak. Azonban közel sem mindegy hosszútávon, hogy milyen kádat is választunk. Ezt szem előtt tartva, most azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mik az öntött márvány kádak és az akril kádak közötti különbségek.

Akril kádak

Az akril kádak jelenleg is a legelterjedtebb és a legtöbb kivitelben kapható kád típus a piacon. A legegyszerűbb változatok az akril lapból sajtolt, és az oldalukon üvegszál erősítéssel rendelkezők, amelyek alját préselt falemezzel vagy búrlappal erősítik. A drágább és egyben minőségibb akril kádak általában öntött akrilból készülnek. Egy prémium kategóriás akril kád már rendelkezik plusz réteggel az akril és az üvegszál erősítés között is. Ennek köszönhetően a kádaknak jobb a hőtároló kapacitásuk, és a mechanikai sérüléseknek is jobban ellenállnak, akár egy kalapács ütést is elviselnek maradandó sérülés nélkül.

Akril kádak ára

Az akril kádak esetében az árat befolyásolhatja a:

  • kád formája
  • mérete,
  • akril vastagsága,
  • akril minősége.

Mindezek fényében az akrilkádak esetében igen nagy lehet a szórás, hiszen 30.000 forinttól kezdve akár 100.000 Ft feletti darabokkal is találkozhatunk.

Akril kádak hátrányai

Az olcsóbb kategóriás akril fürdőkádakat sajnos se polírozni, se javítani nem lehet, tehát ha egy ilyen kád anyaga sérül, akkor onnantól kezdve már nem használható.

Egy öntött akril kádat már polírozni ugyan lehet, azonban ennél a típusnál is igaz, hogy ha anyagjában egyszer elreped, vagy eltörik, akkor már nem javítható, cserére szorul.

Öntött márvány kádak

Az öntött márványkádak esetében gyakran félrevezeti a vevőket a megnevezés. Az öntött márvány kádak azonban nem egy márványtömbből vannak kifaragva, hanem az öntött márvány (másnéven: műmárvány) egy ásványi anyaggal töltött, öntési eljárással készült speciális anyag.

Az ilyen típusú kádak gyártása során lényegében egy poralapú őrleményt műgyantával kevernek össze, majd ezt az anyagot öntik formába. Az így elkészült kádak felületét még bevonattal kezelik, amely kimagasló kopás-, ütés- és vegyszerállóságot, UV állóságot biztosít a kádnak.

Öntött márványkádak jellemzői

Az öntött márvány kádak esetében elmondható, hogy:

  • strapabíróbbak
  • masszívabbak
  • jó hőszigetelő tulajdonságúak

Emellett az ilyen kádak semmilyen speciális alátámasztást vagy falazást nem igényelnek, mert úgynevezett önhordó kivitelűek. Ez annak köszönhető, hogy az anyagvastagsága miatt egyik oldala sem nyomható be kézzel, és nem recseg, ropog, szemben a legtöbb akril káddal.

Tovább olvasom